נדמה שכולם מתאמנים היום, משתתפים במרתונים או פשוט מבלים שעות בחדר הכושר. המודעות לאורח חיים בריא ולשמירה על כושר היא דבר מבורך, שזוכה לפופולאריות הולכת וגוברת בשנים האחרונות. יחד עם זאת, לא תמיד הכל כל כך נפלא, ובדרך אל השגת המטרה – פציעות הספורט עלולות להשיג אתכם. קיראו, מה גורם לפציעות ספורט וכיצד אתם יכולים למנוע את הפציעה הבאה? בונוס: יש גם טיפ ממומחית!
פציעות ספורט – למה זה קורה דווקא לי?
כשאנחנו חושבים על המונח "פציעת ספורט" מיד עולה בדמיוננו ספורטאית שרירית או שחקן כדורגל מקצועי שנפצעו במהלך אימון לקראת תחרות ספורט. אבל, האמת היא שמידי יום מתרחשות לא מעט פציעות ספורט בקרב אנשים "רגילים" שעוסקים בספורט כתחביב ולאו דווקא כמקצוע. הפציעות האלו לא מדווחות באתרי הספורט, אך הן עלולות להשבית את מי שסובלים מהן לפרק זמן ממושך, לפגום בהנאה מהפעילות הספורטיבית ולעתים אף לגרום לנזק בלתי הפיך.
בשנים האחרונות קיימת עליה מתמדת במספר האנשים העוסקים בפעילות גופנית מסוגים שונים. אורח חיים בריא הולך יד ביד עם פעילות ספורטיבית, אך לעתים דברים משתבשים ונגרמת פציעה כתוצאה מהפעילות הגופנית. על פי רוב פציעות ספורט הן לא תולדה של מקריות או חוסר מזל, אלא דווקא של צורת אימון לא נכונה, התנהלות לא נכונה בין האימונים או חוסר התאמה של הפעילות הספורטיבית למתאמן.
אנשים מסוימים מגבירים כל העת את תדירות האימונים שלהם כדי לראות תוצאות יותר מהירות של הפעילות הספורטיבית. הם מעלים את רמות הקושי בכל אימון ואימון שלא בצורה הדרגתית ולא נחים בצורה נאותה לאחר אימון ספורט. לא כל פציעה עלולה להיות חמורה, אך פציעות ספורט מסוימות, כאמור, עלולות לגרום לנזקים קשים ובלתי הפיכים.
קיימים שלושה גורמים עיקריים המובילים לפציעות ספורט
- היקף אימונים לא מתאים: מספר אימונים שבועיים שאינו הולך יד ביד עם היכולות הפיזיות של המתאמן, מספר גדול מדי של אימונים בשבוע למתאמן שאינו מורגל בכך, עלול להוביל לפציעה.
- עוצמה גדולה מדי – עומס שלא מתאים למצבו הפיזי והבריאותי של המתאמן או לגיל שלו. העומס צריך לעלות בהדרגה והאימון לא צריך להיות אינטנסיבי היישר מההתחלה עבור אדם שאינו מורגל בכך.
- ציוד לא מתאים – ציוד הספורט יכול להיות החבר הכי טוב של המתאמן. חשוב לבחור אביזרים נלווים בקפידה ולא להתפשר. אביזרי ספורט שאינם מותאמים בצורה נכונה, או חוסר בשימוש באביזרים מתאימים עלולים להוביל לפציעה.
איך ניתן למנוע ולטפל בפציעות ספורט?
ניתן למנוע פציעת ספורט בכמה דרכים פשוטות. נפצעתם או שאתם חשים כאב? גם למקרים אלו יש פיתרון:
- השקעה מונעת פציעה: השקיעו בציוד מתאים. ההשקעה באביזרי ספורט, גם אם גוררת בעקבותיה הוצאה כספית, יכולה לעזור במניעת פציעת ספורט. נעלי ספורט המתאימות במיוחד לריצה יכולות לעשות פלאים ולמנוע פציעות וחבלות, למשל.
- לא לוותר על בדיקת רופא: החלטתם להתחיל לבצע אימוני ספורט אחרי שנים של חוסר פעילות? נהדר! גשו לרופא לפני שאתם מתחילים לבצע פעילות גופנית סדירה, כדי לשלול בעיות קרדיווסקולריות. הדבר נכון שבעתיים כאשר מדובר במתאמנים בגילאי חמישים ומעלה.
- התייעצו עם מאמן: לפני שאתם ניגשים לביצוע פעילות גופנית, במיוחד אם לא עשיתם זאת בעבר, כדאי להתייעץ עם איש מקצוע בתחום האימון הגופני. כך תוכלו למצוא ולהתאים במיוחד את הפעילות המתאימה לכם, לגילכם, למצבכם הפיזי ולאורח החיים שלכם.
- אל תגזימו: יש חשיבות רבה לעליה הדרגתית ונכונה בעוצמת ובתדירות האימונים. גם אם נראה לכם שאתם מסוגלים להתחיל באימונים אינטנסיביים מידי יום, כדאי תמיד להתייעץ עם מאמן כושר. אם המאמן המליץ על פעמיים בשבוע למשך חודש, אל תדחקו בעצמכם. התוצאות יגיעו, סמכו על המאמן.
- אל תדחיקו: כאבים? אי נוחות? תחושה לא מוכרת? אל תזניחו וגשו לאיש מקצוע כדי לטפל. טיפול מתאים בזמן הנכון יכול למנוע את הופעתה של פציעה חמורה יותר. כך למשל, טיפול כירופרקטי מקצועי יכול לסייע לכם ולהקל על הכאבים או אי הנוחות.
ומילה מהמומחית: ד"ר נועה וייס, כירופרקטית, נותנת טיפ נוסף בנוגע לפציעות ספורט
"מניסיוני פציעות ספורט הם סימן לחוסר איזון בין זמן התאוששות לבין רמת מאמץ. החל מהעשור הרביעי הרקמות המחברות שלנו כבר לא מה שהיו פעם. אם פעם התאמצנו מעל ומעבר לרגיל, הלכנו לישון וקמנו כאילו לא קרה כלום, מגיל 40 + זה כבר ממש לא ככה. מאמץ יתר או מאמץ שאנחנו לא מורגלים בו משאיר את אותותיו על הגוף ולא נעלם בבוקר. לכן, בנו לכם סרגל מאמץ עם מאמן במיוחד כשמדובר בריצה, ואופניים. הקפידו לישון כמו שצריך. לא ישנתם? יש לכם אימון נפח? כנראה שלא כדאי לכם לצאת אליו או צאו אליו עם משנה זהירות ורוצו בקצב איטי יותר. הקפידו על תזונה מספקת מבחינת חלבונים ושומנים טובים על מנת לעודד החלמת תאים ובניית שריר. והכי חשוב, תחזקו את ה"אוטו" שלכם לפחות כמו שהייתם מתחזקים את המכונית שלכם. טיפולים מנואלים פעם בחודש-חודשיים, שימור האיזון בשרירים ובשלד ישמור אתכם פעילים לאורך זמן והכי חשוב יקטין משמעותית את הסיכון לפציעות. החשיבות שבשמירה על פעילות רציפה ללא הפסקות פציעה היא בעלת ערך עליון לכל מי שלוקח את הספורט שלו ברצינות". בנוסף, מעבר לספורט עצמו יש להקפיד על אימוני כוח ושיווי משקל באופן קבוע לפחות פעם או פעמיים בשבוע. הספורט בסופו של דבר "לוקח" מהגוף ועלינו להחזיר לו בתמורה אימונים שמתקנים ומשפרים ביצועים. ספורט כתחביב זו גם עבודה אבל כעושים אותה נכון ההנאה מובטחת".
photo by: burst.shopify.com