בלט דיסק הוא מצב בו הדיסק הבין חולייתי בולט לכיוון חוט השדרה, או לצידי שורשי העצבים. הדבר נגרם בעקבות לחץ שמופעל על הדיסק. זהו מצב אשר יכול להתרחש בעקבות הפעלה ממושכת של עומס על עמוד השדרה וגם עלול להיגרם מטראומה כמו נפילה, או תאונת דרכים.
איך תדעו אם אתם סובלים ממצב של בלט דיסק? מהן הדרכים לטפל בו? ואיך ניתן להימנע ממנו? קראו כאן.
בלט דיסק – למה זה קורה?
בלט דיסק נגרם כאשר הדיסק הבין חולייתי מצוי תחת לחץ מתמשך, ובשל כך הוא בולט מעבר לקו החוליות לכיוון חוט השדרה או לצידו – לכיוון שורש העצב. במרבית המקרים בלט דיסק קיים מבלי שנחוש כלל בתסמינים או עם תסמינים קלים של נוקשות בגב וזאת כנראה מכיוון שהבלט לא לוחץ או מגרה קצות עצב.
במקרים בהם בלט דיסק לוחץ על רקמה עצבית או שהוא מגרה רקמה עצבית, נחוש בכאב גב חריף, עם או בלי הקרנה לרגל או לשתי הרגליים. בנוסף יכולה להיות מורגשת תחושת נימול, הרדמות או חוסר כוח. מקרים חמורים של בלט דיסק מתאפיינים גם בחוסר שליטה על הסוגרים.
תחושת הכאב נובעת מדלקת מקומית שנוצרת באזור הדיסק הבולט, והיא גורמת לנפיחות ברקמות הרכות שמסביב, מה שמגביר את עוצמת הכאב.
מי נמצא בסיכון?
כמו בהרבה מצבים רפואיים בחיים – גנטיקה משחקת גם פה תפקיד חשוב.
אנשים אשר מועדים למצב של בלט דיסק הם בראש ובראשונה בעלי גנטיקה לכך מאחד ההורים. נמצא גם כי גורם סיכון נוסף להיווצרות של בלט דיסק הוא עישון.
אנשים אשר עובדים עבודה פיזית לא מבוקרת או לחילופין יושבים ישיבה ממושכת – נמצאים גם הם בקבוצת הסיכון.
איך נדע לזהות את הסימנים לבלט דיסק?
בלט דיסק מתאפיין בתחושות פיזיות מסוימות, ועל כן אם חוויתם או שאתם חווים אותן כעת – מומלץ לגשת לבדיקה.
הסימנים העיקריים המעידים על בלט דיסק הם תחושות מוזרות ברגל כמו נמלול, הירדמות, גרירה של הרגל, כאב עמום פנימי שאינו שריר תפוס או כאב גב אקוטי שאינו מגיב לנוגדי דלקת. כמו כן, במידה ואינכם יכולים למצוא תנוחה נוחה בה אינכם חשים כאב או חוסר יכולת לשבת במקום בגלל הכאב – ייתכן ומדובר בבלט דיסק.
איך נטפל בבלט דיסק?
טיפול נכון במצב של בלט דיסק יכול לשפר את המצב ולשכך את תחושת הכאב. ניתן לטפל בבלט דיסק על ידי טיפול תרופתי בנוגדי דלקת ומשככי כאבים. בנוסף, טיפול שמרני מנואלי (פיזיותרפיה, כירופרקטיקה או אוסתיאופתיה) מסייע לשיקום שרירי הגב לאחר שהכאב האקוטי שכך. חשוב להקפיד על טיפולים מסוג זה כדי להימנע מחזרה של הבעיה.
התפרצות הדלקת המלווה את הבלט הראשוני לעתים חולפת עם הטיפול התרופתי, וככל שהיא פחות חריפה – כך בלט הדיסק קטן והלחץ יורד. לאחר ההתאוששות מההתקף הגוף לא תמיד "חוזר לעצמו" מבחינת החוסן המכאני. הגב עלול להישאר בעקבות כך יותר חלש ומועד להישנות הבעיה.
במרבית המקרים, אנשים אשר סובלים מהתקף ראשוני, חווים התקפים חוזרים גם אם בהפרשים גדולים – וככל שמדובר בגיל יותר מבוגר, כך מספר ההתקפים עלול לעלות למספר פעמים בשנה. במקרים מסוימים הדבר יכול להוביל להתפתחות של כאב כרוני בו הגב כואב רוב הזמן, ואנו חשים תחושה של כבדות ונוקשות (הרגשה שזקוקים כל העת לעיסוי בגב)
האם ניתן למנוע בלט דיסק?
התשובה הקצרה – קרוב לוודאי. ובהרחבה, מניעת תופעה של בלט דיסק היא באמצעות שימוש נכון בגופנו, חיזוק שרירי הליבה והימנעות ממצבים בהם הגוף שלנו מצוי באותה פוזיציה לזמן רב, דבר התורם להגברת הלחץ על מערכת הדיסקים.
במידה וכבר אובחנתם עם בלט דיסק, חשוב להימנע ממצבים בהם הגב מצוי בלחץ לאורך זמן. כאשר מדובר לדוגמה בפעילות פיסית, חשוב לקחת הפסקות ולשנות את סוג העבודה במהלך היום. חשוב לדאוג להתכופף נכון ולהתרומם נכון, וכמו כן להימנע ממאמץ פתאומי תוך תנועה סיבובית ללא "הכנה" מראש. פעילות גופנית שמשחררת את הגב חשובה מאוד למניעת חזרתו של בלט דיסק.
במידה ואתם (כמו מרבית בני האדם כיום) מנהלים אורח חיים יושבני, חשוב לקום מדי חצי שעה, להתנועע ולהימתח קלות. כדאי וחשוב להיכנס בהדרגתיות לשגרה של אימונים, הליכות, רכיבה על אופניים או אימון כוח המותאם אישית על ידי איש מקצוע המוסמך לטפל בבעיות גב. חשוב להתייעץ עם מומחה לגבי הפעילות הגופנית המתאימה עבורכם ביותר.
התמונה באדיבות Jairo Alzate